Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου Aigoplus

12 Μαΐου 2025

Την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, στο Πέραμα Μυλοποτάμου και πιο συγκεκριμένα στον χώρο εκδηλώσεων Στέκι Περάματος, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου Aigoplus με τίτλο ¨Βελτίωση της σύστασης και της ποσότητας του αιγείου γάλακτος μέσω χορήγησης στις αίγες συμπληρώματος διατροφής με το προβιοτικό στέλεχος Lactobacillus Plantrum PCA 236¨.

Ο κύριος Δρυς Στέλιος, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας foodstandard και μέλος της επιχειρησιακής ομάδας του έργου, σηματοδότησε την έναρξη της συνάντησης με το καλωσόρισμα του στον κόσμο και προχώρησε σε μία σύντομη αναφορά στον σκοπό της εκδήλωσης, καθώς και σε παρουσίαση αυτού. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο Πρόεδρος του Α.Σ. Μυλοποτάμου, κύριος Κουγιουμτζής Μανώλης, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για τη συνεισφορά του έργου στην τοπική κτηνοτροφία. Ένα εκ των θεμάτων που ανέπτυξε, αφορούσε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, αλλά και τη συμβολή που μπορεί να έχει η αξιοποίηση νέων εργαλείων, όπως είναι τα προβιοτικά για τη βελτίωση των αποδόσεων και τη μείωση του κόστους εκτροφής. Πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο κύριος Σαρρής Μιχαήλ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Α.Σ. Μυλοποτάμου και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Νομού Ρεθύμνου, εκφράζοντας τη θέση και τις απόψεις του επί του θέματος.

Ακολούθησε η παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Aigoplus με ομιλητή τον κύριο Καραμάν-Λόζο Ηλία, επιστημονικό συνεργάτη του εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος επισήμανε το ρόλο της προτεινόμενης καινοτομίας του έργου στην ενίσχυση των αποδόσεων των ζώων του νησιού, αναφερόμενος στην τοπική κτηνοτροφία.

Παράλληλα, για τις ανάγκες του προγράμματος και με σκοπό την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, δημιουργήθηκε τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με το αντικείμενο του έργου και τα αποτελέσματα του, ενώ ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός αποτέλεσε το ότι στην συνάντηση αυτή παρευρέθηκε μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων.

Το Aigoplus αποτελεί μια καινοτομία για την ελληνική κτηνοτροφία, καθώς η ενσωμάτωση της προβιοτικής καλλιέργειας στα σιτηρέσια των αιγών, πέρα από παραγωγικά οφέλη, προσφέρει και προστασία του πεπτικού συστήματος τους. Με εποικοδομητικό διάλογο και  ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα παραπάνω, γράφτηκε ο επίλογος της εκδήλωσης.

Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου Aigoplus

14 Απριλίου 2025

Την Παρασκευή 11 Απριλίου 2025, στο Γλινάδο της όμορφης Νάξου και πιο συγκεκριμένα στον χώρο εκδηλώσεων Έναστρον, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου Aigoplus με τίτλο ¨Βελτίωση της σύστασης και της ποσότητας του αιγείου γάλακτος μέσω χορήγησης στις αίγες συμπληρώματος διατροφής με το προβιοτικό στέλεχος Lactobacillus Plantrum PCA 236¨.

Ο κύριος Στέλιος Δρυς, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας foodstandard και μέλος της επιχειρησιακής ομάδας του έργου, σηματοδότησε την έναρξη της συνάντησης με το καλωσόρισμα του στον κόσμο και προχώρησε σε μία σύντομη αναφορά στον σκοπό της εκδήλωσης, καθώς και σε παρουσίαση αυτού. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, κύριος Δημήτρης Καπούνης, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για τη συνεισφορά του έργου στην κτηνοτροφία της Νάξου. Ένα εκ των θεμάτων που ανέπτυξε, αφορούσε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ναξιώτες κτηνοτρόφοι, αλλά και τη συμβολή που μπορεί να έχει η αξιοποίηση νέων εργαλείων, όπως είναι τα προβιοτικά για τη βελτίωση των αποδόσεων και τη μείωση του κόστους εκτροφής.

Ακολούθησε η παρουσίαση των ερευνητικών αποτελεσμάτων του Aigoplus με ομιλητή τον κύριο Ηλία Καραμάν-Λόζο, επιστημονικό συνεργάτη του εργαστηρίου Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το ρόλο της προτεινόμενης καινοτομίας του έργου στην ενίσχυση των αποδόσεων των ζώων του νησιού επισήμανε η κυρία Γκρατσία Μαρίνα, Διευθύντρια Διαχείρισης Παραγωγών-Γεωπόνων, αναφερόμενη στην τοπική κτηνοτροφία.

Ο κτηνοτρόφος της ΕΑΣ Νάξου που συμμετείχε στη διεξαγωγή του πειράματος, μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στην όλη διαδικασία, αλλά και τις απόψεις του σχετικά με την καθιέρωση χρήσης προβιοτικών στη διατροφή των μικρών μηρυκαστικών. Παράλληλα, για τις ανάγκες του προγράμματος και με σκοπό την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, δημιουργήθηκε τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο σχετικά με το αντικείμενο του έργου και τα αποτελέσματα του, ενώ ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός αποτέλεσε το ότι στην εκδήλωση παρευρέθηκε μεγάλο ποσοστό νέων ανθρώπων.

Το Aigoplus αποτελεί μια καινοτομία για την ελληνική κτηνοτροφία, καθώς η ενσωμάτωση της προβιοτικής καλλιέργειας στα σιτηρέσια των αιγών, πέρα από παραγωγικά οφέλη, προσφέρει και προστασία του πεπτικού συστήματος τους. Με εποικοδομητικό διάλογο και  ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα παραπάνω, γράφτηκε ο επίλογος της βραδιάς.

Διαδικτυακή συνάντηση των μελών του έργου Aigoplus

15 Μαΐου 2023

Tη Δευτέρα 15/5/23 πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδικτυακή συνάντηση για τα συμμετέχοντα μέλη του έργου με τίτλο “Βελτίωση της σύστασης και της ποσότητας του αίγειου γάλακτος μέσω χορήγησης στις αίγες συμπληρώματος διατροφής με το προβιοτικό στέλεχος Lactobacillus plantarum PCA 236”, ακρωνύμιο Aigoplus και κωδικό ΠΣΚΕ Μ16ΣΥΝ-00182.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την απόφαση ένταξης του έργου στη Δράση 2 των Υπομέτρων 16.1-16.2 “Ίδρυση και λειτουργία επιχειρησιακών ομάδων της ευρωπαϊκής σύμπραξης καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας”.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της εφαρμογής Microsoft 365- Teams με τη συμμετοχή εκπροσώπων  από την Ε.Α.Σ. Νάξου Α.Ε.Σ. Α.Ε., τον ΑΣ Μυλοποτάμου και το Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ την οργάνωση της ανέλαβε ο Συντονιστής Φορέας του έργου foodstandard.

Αντικείμενο του έργου είναι η προσθήκη του προβιοτικού στελέχους Lactobacillus plantarum PCA 236 στο σιτηρέσιο αιγών με σκοπό τη διατήρηση και βελτίωση των επιδόσεων των ζώων, καθώς και την πρόληψη/έλεγχο των εντερικών παθήσεων.

Στόχος της συνάντησης ήταν αφενός η ενημέρωση σχετικά με την έναρξη των εργασιών του έργου και των επιμέρους διοικητικών θεμάτων, και αφετέρου η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον τρόπο υλοποίησης των προαπαιτούμενων εργασιών που αφορούν την επιλογή των κτηνοτρόφων και τη μεθοδολογία διεξαγωγής του πειράματος σε συνθήκες σταβλικών εγκαταστάσεων.